luni, 4 decembrie 2017

1 Decembrie 2017

 Prețuiește-ți  trecutul, prețuiește țara!


În fiecare an școlar apropierea zilei de 1 Decembrie prilejuiește deschiderea unei palete largi de evenimente culturale în școala noastră. 
În desfășurarea proiectului ,,Prețuiește-ți trecutul, prețuiește țara! ” s-au implicat clasele IV –VIII, iar ca  invitați speciali am avut grupul vocal ,,Muguri Lăpușeni”.
Gândit să se desfășoare pe parcursul unei luni de zile, proiectul inițiat și coordonat de prof. Ghiduț Anca, Costea Dochia, Coman Cristina și Jurji Daniela, a avut mai multe secțiuni: învățarea unor cântece patriotice, confecționarea de stegulețe, ecusoane, desene și postere tematice.
 Documentarea pentru această activitate, a revenit elevilor din clasa a VIII-a, care au prezentat semnificația istorică a  acestei zile de 1 Decembrie, prin postere tematice, iar elevii din clasa a V- a au prezentat sceneta ,,Moș Ion Roată și Unirea”. Cei mici, elevii din cls a IV -a B, au recitat poezii patriotice, iar cei mai mari au recitat din creațiile proprii.

Finalul activității, susținut de grupul vocal ,,Muguri Lăpușeni”, a fost unul deosebit, care ne-a mers la suflet și ne-a făcut mândrii că suntem români. 

     Pentru efortul și implicarea lor, doamna director prof. Dumitru Mariana, i-a felicitat și le-a înmânat diplome, apoi toți participanții au primit colăcei.

luni, 27 noiembrie 2017

Zilele cărții în școală

          Sub genericul ,,Zilele cărții în școală”, a avut loc în CDI,  expoziția de carte școlară  la care au participat toți elevii  școlii noastre,  de la cei mai mici, la cei mai mari.
         Manifestarea  desfășurată  pe data de 23.11.2017, face parte din  campania inter- județeană de promovare a lecturii și a cărții ca obiect cultural.


luni, 20 noiembrie 2017

ZIUA MONDIALĂ A DREPTURILOR COPILULUI

TOȚI COPIII AU DREPTURI EGALE!
 20 noiembrie 2017

Se spune că modul în care te porți cu un copil arată adevărata față a omului.

           Plecând  de la aceste cuvinte, sărbătorim, ca în fiecare an, în școala noastră, drepturile copilului.
        Proiectul coordonat de docum. Costea Dochia și prof.Ghiduț Anca s-a desfășurat pe tot parcursul lunii noiembrie, în proiect fiind implicate toate clasele  din învățământul gimnazial, coordonate de diriginții lor: prof. Tomai Reghina, Tomai Natalia, Miholca Maria, Dumitru Dorian, Crăciun Dorin. Pentru efortul depus atât de elevii noștri, cât și de coordonatorii lor, le  suntem recunoscători și le mulțumim.
        Întreaga activitate a presupus realizarea de postere, desene, mesaje și scrisori  pentru copiii lumii.
       Activitatea finală s-a desfășurat pe data de 20 noiembrie 2017 în CDI, la care au participat pe lângă cadrele didactice din școala noastră și  părinții elevilor din clasa a V- a .







            Am început cu un joc, Puncte de vedere ( hârtia), apoi elevii si-au prezentat posterele, mesajele și scrisorile ,după care am vizionat două filmulețe cu mesaje sugestive dedicate  acestei zile. Activitatea a continuat cu masă rotundă, completare  de chestionare, concluzii, diplome și momentul dulce.






SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE

 ÎMPREUNĂ PENTRU PACE
13- 17 NOIEMBRIE 2017

,, Fără pace, dezvoltarea este imposibilă: fără dezvoltare drepturile omului sunt iluzii: fără drepturi pentru om,  pacea este  violență.” ( College de France)

    În școala noastră activitatea finală dedicată ,, Săptămânii Educației Globale ” s-a desfășurat în CDI pe data de 17 noiembrie 2017.

  Proiectul intitulat,, Împreună pentru pace” a fost realizat de  elevii din clasa a III a B, coordonați de prof. înv. primar Pop Rodica, în cadrul acestui proiect desfășurându-se mai multe activități ca : Educația drepturilor omului - învățarea de a trăi împreună 
Mesajul meu de pace- decupaje, poezie ( creații proprii)
     Hora prieteniei - expozitie de desene
     Educația pentru pace în documentele internaționale - activitate desfășurată la CDI și  care a presupus un joc interactiv, vizionare filmulețe, masă rotundă.




 Elevii, deosebit de implicați, au primit la  finalul activității, diplome, felicitări și aplauze.

miercuri, 1 noiembrie 2017

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MĂRII NEGRE

31 Octombrie 2017, este Ziua Internațională a Mării Negre .




             Acest eveniment a fost marcat în școala noastră printr-o serie de activități cultural- educative, expoziție de desene, postere , recitare de poezie din creațiile elevilor.

         Astfel,pentru  această activitate,  elevii au pregătit materiale la  mai multe  discipline: geografie, biologie, istorie, limba română, desen.


        Elevii au format echipe cu nume sugestive:căluțul de mare, delfinul, steaua de mare, câinele de mare și au participat la un concurs de cultură generală, au prezentat posterele, au recitat  poezie din creațiile proprii, avându-i ca  susținători, pe colegii lor,  dar și pe dascălii prezenți la activitate.






















Momentul care a încheiat activitatea a fost jocul surpriză,, Pescar în Marea Neagra”.




Toate activitățile au urmărit  conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin , dar și un prilej de bucurie.

vineri, 6 octombrie 2017

5 Octombrie Ziua Mondială a Educației


Educație este cea care ar trebui să-i ofere tânărului capacitatea de a percepe esențialul (,,ceea ce este”), ar trebui să-i confere libertatea de a trăi într-o lume pe care s-o creeze el însuși.

      Plecând de la aceste considerente, activitatea dedicată educației , desfășurată în  CDI, s-a bazat exclusiv pe libertatea  elevilor de a alege și gândi propriile momente ale activității.
Astfel :cls. a V-a - recitare- interpretare
           cls. a VI-a - compoziție plastică,, Educația în culoare”
           cls. a VII-a - poster - citate sugestive
           cls. a VIII- a - ,, Rime pentru profi”
         În deschiderea evenimentului, doamna director, prof. Dumitru Mariana a rostit o alocuțiune  prin care a punctat beneficiile educației și rolul partenerilor implicați în formarea și dezvoltarea emoțională și intelectuală  a tinerilor.

Emoția elevilor noștri, coordonați de documentarist Dochia Costea și prof. Ghiduț Anca  a fost cu atât mai mare cu cât  la activitate a fost prezentă și doamna inspector școlar Buda Cristina, care a avut numai cuvinte pozitive la adresa activității dedicate educației, dar  și a celorlalte activități desfășurate în școala noastră. 





marți, 9 mai 2017

„Originalitate în diversitate”


Activitatea intitulată „Originalitate în diversitate ” se va desfășura, joi, 11 Mai 2017, în CDI, de la orele 12 și va consta  în lansarea revistei școlii „ Trepte”. Activitatea se vrea o întâlnire benefică între generații, între elevii școlii noastre și membrii Ligii Scriitorilor Români din Maramureș.

          La Școala Gimnazială Lăpuș, au poposit astăzi 11 Mai 2017,  iubitori și slujitori ai artei cuvântului,  membrii în  Liga Scriitorilor Români din Maramureș, Iacob Oniga, Ioan Potop, Aurelia Velea, Dragomir Ignat și doamna președinte, Carmena Felicia Băințan.
Activitatea care s-a desfășurat în CDI, a debutat cu lansarea revistei școlii„Trepte” și  cu prezentarea pe scurt a activității literare desfășurate până în prezent de către invitați. Apoi doamna director, prof. Mariana Dumitru a dat cuvântul unui invitat surpriză, doamna Viorina Pop, fostă elevă a Școlii Lăpuș care ne-a bucurat cu câteva versuri din volumul recent apărut ”Iluzie poetică”.

Momentul pregătit de elevii noștri, membrii cercului de lectură „ Cățile de suflet”a fost unul înălțător, un recital de versuri din creațiile proprii, dar și din versurile scriitorilor invitați. 
Atmosfera  a fost întreținută prin interpretarea unor doine din Țara Lăpușului de  corul „Muguri Lăpușeni”un moment emoționant a fost  cel creat de elevii, Cristi Coman și Marcela Pop, care au interpretat cunoscuta doină ,, Săracu omu cu dor”. 

A urmat apoi un dialog între generații de elevi și profesori, invitatii de onoare director, prof. Filip Grigore și doamna prof. Filip Lucia au trăit alături de noi clipe de melancolie, sesizând schimbările pozitive produse în anii de când ei nu mai sunt la catedră și bucurându-se de întâlnire ne-a recitat versurile


„Bătrânii spun că apa trece /Şi spun că pietrele rămân, /Dar lucrul altfel se petrece /Pe vechiul nostru glob bătrân./Că piatra, orişicât de tare, /Se macină şi trece stând, /Iar peste trista-i măcinare /Doar apele rămân curgând , acestea reprezentând o veritabilă concluzie a activității noastre.

marți, 11 aprilie 2017

PĂDUREA- PHARMAKON AMBIVALENT

....PĂDUREA este un adevărat templu în care intri cu sfială, dar te cucereşte repede îndemnându-te parcă să-i descoperi misterele. 




 Pentru că suntem conștienți de importanța pădurii , ne-am propus  ca și anul acesta să continuăm parteneriatul cu Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț. 
       Astfel, în data de 10 aprilie 2017, elevii clasei a VIII a, alături de coordonatorii proiectului,  prof. diriginte Ghiduț Anca , documentarist Costea Dochia și Șef Ocol ing. Mârzac Florin, am participat la o acțiune de plantare de puieți, acțiune care a continuat a doua zi în grădina școlii.

luni, 27 februarie 2017

CARTEA - pe mâini sigure!?


        Pornind de la  aceste cuvinte, minunat spuse de  Creangă, ne dorim ca la început de primăvară, mai exact pe data de 2 Martie, să-l prețuim ,citindu-l, pe cel care atât de frumos a scris  despre copii și pentru copii. Activitatea dedicată lui Creangă  ,, Pe plaiuri lăpușene” , se va desfășura în CDI și este prima din cadrul proiectului ,,CARTEA -pe mâini sigure!?”.

           Astăzi ,2 Martie 2017,  la școala noastră a fost sărbătoare. Am îmbrăcat , atât de frumoasele straie populare, pentru a ne arăta prețuirea față de marele Ion Creangă.
Activitatea, gândită sub formă de șezătoarea literară, a presupus: - documentare- date biobibliografice
                  - șezătoarea de altădată;
                 - ghicitori legate de opera lui Ion Creangă;
                 - dramatizarea a două povești din opera lui Creangă;
                 - momentul artistic;
                - la final  jocul surpriză ( jocul blidelor).
          Am încercat să recreăm ambianța de altădată a șezătorii ,iar ce a ieșit, a fost un moment, care ne-a adus atâta bucurie în suflete și ne-a făcut începutul de primăvară - unul special - mulțumim, dragi elevi!
 Doamnei prof. Reghina, îi mulțumim pentru surpriză, iar doamnei director, pentru toată susținerea!